1 – Eforla gelen göğüs ağrısı var mı?
Eforla gelen göğüs ağrısı kalp hastalığının en önemli belirtisidir. Hızlı yürümek, yokuş, merdiven çıkmak, yük taşımak gibi eforlarla ortaya çıkar. Efora devam ile şiddetlenir, durup dinlenmekle geçer. Kalbi besleyen damarlarda damar sertliği hastalığı nedeni ile daralmalar olduğunda görülür. Kalbin hızlı çalışmasını gerektiren durumlarda kalpte bazı bölgelere yeterli kan gitmediğinin işaretidir. Yani, “koroner kalp hastalığı” varlığının belirtisidir.
2 – Eforsuz gelen şiddetli göğüs ağrısı var mı?
İstirahat halinde gelen göğüs ağrısı, ilerlemiş bir koroner kalp hastalığının belirtisidir. Gece uyurken gelen şiddetli göğüs ağrısı “kalp krizi” (miyokard infarktüsü) belirtisi olabilir. Kalp damarlarındaki darlıkların sessizce ve öncesinde bir belirti vermeden ilerlemiş olduğu koroner kalp hastalarında ilk belirti olabilir. Acilen bir kardiyoloji merkezine başvurulmalıdır.
3 – Çarpıntı var mı?
Çarpıntı, kalp atışlarının kişi tarafından hissedilmesidir. Bir efor sırasında hızlanan kalp atım sayısının kişi tarafından hissedilmesi normaldir. Fakat, kalp atışlarının normal düzeninin bozulması da çarpıntı hissine neden olur. Dinlenmede gelen, ani duraklama ve güçlü atımlar şeklinde hissedilen ya da efor olmaksızın çok yüksek hızda kalp çalışması “aritmi” diye tanımlanır. Bir kalp hastalığına bağlı ritim bozukluğu olduğunu düşündürür.
4 – Çok su içme, çok idrara çıkma var mı?
Çok su içme ve çok idrara çıkma, şeker hastalığının belirtisidir. Şeker hastalığı ise, kalp hastalığının en önemli kolaylaştırıcı nedenidir. Zira şeker hastalığı varlığında, kalp damarlarında damar sertliği hızla ve sessiz ilerler. Şeker hastalarında kalp hastalığının ortaya çıkışı kalp krizi gibi ağır ve ölümcül de olabilen bir tablo ile olabilir.
5 – Eforla gelen nefes darlığı var mı?
Hızlı yürümek, yokuş merdiven çıkmak, yük taşımak gibi eforlarla gelen nefes darlığı, “kalp yetersizliği” nin erken bir belirtisidir.
6 – Yatakta gelen öksürük var mı?
Uykuya daldıktan bir süre sonra öksürük ile uyanmak ve hele nefes darlığının da eşlik etmesi, “kalp yetersizliği”nin belirtisidir.
7 – Yatakta gelen nefes darlığı var mı?
Düz yatar pozisyonda nefes darlığı olup, ancak yüksek yastıklarla uyuyabilmek, “kalp yetersizliği”nin belirtisi olabilir. Uykudan boğulur gibi nefes darlığı ile uyanmak, kalkıp oturmak, hava açlığı hissi, hırıltılı solunum, “akciğer ödemi” diye tanımlanan “ağır kalp yetersizliği” belirtisidir. Acilen bir kardiyoloji merkezine başvurulmalıdır.
8 – Gece sık idrara kalkmak var mı?
Gece birkaç kez idrara çıkmak ihtiyacı ile uyanmak “kalp yetersizliği”nin belirtisi olabilir.
9 – Ayaklarda şişme var mı?
Ayak sırtı ve ayak bilekleri çevresinde, parmakla bastırıldığında çukurluk oluşturan şişlik yani “ödem”, “kalp yetersizliği”nin belirtisi olabilir. Kalp yetersizliğinin erken evrelerinde, bu şişlik, gündüzleri akşama doğru oluşur. Sabah kalkıldığında kaybolmuştur. Yetersizlik arttıkça, şişlik devamlı olmaya, dizlere kadar ve hatta daha üst düzeylerde de görülmeye başlar.
10 – Karın şişliği var mı?
İlerlemiş “kalp yetersizliği”nde de olur. Vücuttan atılamayan suyun karın boşluğunda toplanması nedeni iledir.
11 – Vücut ağırlığı artışı var mı?
Vücut ağırlığı ölçümlerinde, her geçen gün kilonun artış göstermesi, vücutta sıvı birikmesinin ve “kalp yetersizliği”nin belirtisidir. Bir, iki gün farkla, 1-2-3 kg ağırlık artışı, kalp yetersizliğinin ağırlaştığının kanıtıdır.
12 – Halsizlik var mı?
Halsizlik “kalp yetersizliği” belirtilerindendir. Dolaşımın yavaşlaması ve kaslara yeterli kan ulaşamaması sonucu otaya çıkar. Çalışan kaslarda biriken metabolizma artıklarının uzaklaştırılamaması nedeni iledir.
13 – Renk solukluğu var mı?
“Kalp yetersizliği” nedeni ile cilt kanlanmasının azalmış olması, cilt renginin beyaza yakın soluk renkte görünmesine neden olur.
14 – Dudak ve parmak uçlarında morumsu renk var mı?.
“Siyanoz” diye tanımlanan bu belirti, yıllarca sigara içmiş ve akciğerleri bozulmuş kişilerde en sık görülen bir belirtidir. Fakat, “kalp yetersizliği” olan erişkinlerde de olabilir.
15 – Düşük tansiyon var mı?
Önceleri daha yüksek iken, kan basıncının sürekli 100 mmHg nin altında ölçülmesi “kalp yetersizliği” nedeni ile olabilir.
Yukarıda sıralanan belirtilerden 2. ve 7. sıradakiler acilen, dakikalar içinde, bir kardiyoloji merkezine başvurmayı gerektiren belirtilerdir.
Diğer belirtiler, en kısa zamanda (günler içinde) bir kardiyoloji muayenesine başvurmayı gerektiren belirtilerdir. Yapılan muayene ve tetkiklerle, belirtilerin nedeni, kalp hastalığının olup olmadığı kesin anlaşılmalı ve uygun tedavi belirlenmelidir.
EECP ile Kansız Ameliyatsız Kalp Tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için lütfen tıkayınız